Er gaan heel wat hardnekkige en onjuiste mythes rond over de (ver)werking van prikkels. Vandaag gaan we wat dieper in op een opmerking die wij laatst hoorden, ‘Baby’s verwerken prikkels toch alleen in de vroege ochtend?’. Want ja, hoe werk dat eigenlijk, maar ook: wanneer verwerkt een baby zijn prikkels?

Het voorbeeld dat hier gegeven wordt is niet waar. Om dit goed te kunnen begrijpen moet je eerst weten wat prikkels überhaupt zijn, hoe deze in ons lichaam binnenkomen en hoe deze daarna verwerkt worden door ons brein.

Prikkels zijn er altijd en overal’, dat heb je ons ongetwijfeld regelmatig horen zeggen. De prikkels komen via onze zintuigen binnen en worden hierna verwerkt in ons hersenen. Overdag komen de meeste prikkels binnen, in de nacht zijn dit er heel veel minder.

Slapende baby verwerkt prikkels

 

Bij iedere prikkel die binnen komt, of dit nu licht is, geluid, beweging etc, maakt het brein (gelukkig onbewust hihi) de afweging: ‘moet ik hier iets mee of niet’. Gedurende de dag stapelen de hoeveelheid prikkels wel op. Om hier goed mee om te gaan heeft je lichaam een fantastisch mechanisme: namelijk de pauzeknop. Het lijf geeft aan dat je even pauze moet nemen, even moet gaan wandelen, eten etc. Als je baby bent heb je veel behoefte om bij je ouder te zijn of reguleer je door even te slapen.

Als we nu kijken naar de stelling van net ‘Baby’s verwerken prikkels toch alleen in de vroege ochtend?’, kunnen we nu dus zeggen: dit is onjuist. Baby’s verwerken prikkels de hele dag door, overdag door fijne rustmomenten en slaap en in de nacht door te slapen.

Wil jij weten op welke manier jij jouw baby of de baby in jouw kraamgezin zo goed mogelijk kunt ondersteunen in het verwerken van de prikkels? We leren je er alles over in PrikkelBaby!